Rosewood eller Lönn? Hörs någon skillnad på gitarren?

Här kommer en liten rapport från senaste inspelningstillfället med Backwood Station.

Vi har ju delat upp våra 14 låtar i två inspelningsomgångar och vi har nu bara två låtar kvar på första omgången innan det är dags för att lägga sången. Sedan lite övriga pålägg, pedalsteel, banjo, mandolin etc och sedan är det klart för mixning.

Nu senast hade vi ett riktigt “Lönnparty”. Lite bluesigare, röjigare coh skitigare countrylåtar skulle spelas in. Och då kommer verkligen en lönngitarr till sin rätt. Hörs det verkligen någon skillnad på träslag kanske ni undrar, men det kan jag lova att det gör.

I vårt tycke har gitarrer av lönn en ganska hård och stark ton. Mycket mellanregister, inte så djup bas och inte så kripig diskant. Men dock en tydlig diskant. Disktinkt. Attack. ch behandlar man gitarren lite hårdhänt blir det ofta som en smäll på käften som kommer ur gitarren. I vårt fall använde vi en Gibson J-200 standard. Gitarren har lock i sitkagran och resten av kroppen är alltså av flammig lönn. I kombination med Jumbostorleken på den gitarren kan man plåga ur gitarren en riktigt hård och distinkt ton som träffar lyssnaren rakt i ansiktet. Perfekt för Bluegrass eller lite rockigare countrymusik.

Vid vår förra inspelning då vi spelade in två lite mer polerade, snygga countryballader ville vi ha ett “snyggare” gitarrljud. Lite mer Hifi känsla där både den allra djupaste basen och den krispiga diskanten finns med. Dock inte lika påtagligt med mellanregister, även om det finns där. För er som spelat en del gitarr är detta självklart, men det är naturligtvis Rosewood jag talar om. En gitarr som är byggd av Rosewood har just de egenskaperna och tro mig, man hör verkligen skillnad. Vi valde då att använda ett riktigt mästerverk från amerikanska Taylor – Taylor 914ce. Topp av sitkagran även där men resten av kroppen är alltså här av utvald Rosewood. Ett makalöst intstrument om man är ute efter snyggt ljud. Jag skulle säga att den passar till allt utom det jag innan nämnde. Vill man ha lite skitigare och hårdare ljud passar lönnen bättre. Men denna Taylor är så välbyggd in i minsta detalj och så komplett att den verkligen måste rekommenderas, trots den höga prislappen. Gitarrerna från Taylor verkar spela i en helt egen liga vad gäller kvalitet.

En gitarr av lönn kräver en del av sin användare. Den vill gärna behandlas ganska hårt och på gränsen till våldsamt för att verkligen komma till sin rätt. En gitarr av Rosewood, däremot, kan vem som helst få att låta bra. Är gitarren dessutom från Taylor kan jag garantera att en nybörjare helt plötsligt kommer tycka att det låter mycket bra.

Hoppas att dessa skillnader också kommer fram efter mixningen för det skall bli roligt att få komplettera detta inlägget framöver med lite ljudexempel.

Vi hörs /

 

This entry was posted in Inspelningsdagbok. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>